Liever iets kleurrijkers?

Eyndevelde bestaat uit 6 vakantiewoningen, een werkatelier en een seminarieruimte. Elke vakantiewoning heeft een eigen karakter, eigen techniek van pleisterwerk aanbrengen en verschillende afwerkingsmaterialen. Onderstaand geven we u een korte beschrijving van de specifieke afwerkingslagen die gezet zijn.

 

Vakantiewoning VEE

VEE is gekenmerkt door z'n strak pleisterwerk en het gebruik van effectieve hoekprofielen. Alles is hier glad gepleisterd en strak afgewerkt. Op nieuwe muren uit snelbouwsteen en Ytong werd Stucprimer aangebracht. Op Ytong minder sterk verdund dan op de snelbouwstenen, daar deze veel sterker zuigend zijn. Daarna werd er afgewerkt met MP75 van Knauf.

Hier is de douche afgewerkt met een ecru kleur, in een waterdichte afwerking, te gebruiken in badkamers vloeren en op meubilair. 

Vakantiewoning LEEM

LEEM is, hoe kan het ook anders, afgewerkt leem. Eerst werd er een grondlaag aangebracht die de zuigkracht egaliseert waarop, na droging, een tweede laag werd aangebracht. Het leempleister dat hier werd gebruikt is witte leempleister Intermediair met stro. Deze werd gepolierd afgewerkt. Leem is sterk vocht- en warmteregulerend, ‘ademend’, anti-bacterieel, anti-statisch (neutraliseert elektromagnetische velden) en akoestisch dempend. Leem hecht enkel mechanisch: ondergrond moet voldoende draagkrachtig, proper en ruw zijn. Leem is door toevoeging van water eindeloos herbruikbaar.

De badkamer is afgewerkt met Stucco Lustro, een kalk glanspleister van 2 à 3mm dik. Deze wordt gezet, 2 lagen nat in nat en glad afgepolierd met een japans mes. Daarna wordt deze ingezeept om volledig waterafstotend te zijn.

De keuken werd volledig afgewerkt met Mortex, hiervoor hebben we een standaard keuken als basis genomen en de deurtjes een klein beetje verkleind om de meerdikte, 2 tot 3 mm van de mortex deze dan kunnen vervangen. Microtopping had hier ook perfect gekund, als je een minder drukke tekening zou verkiezen.

Vakantiewoning MELK

Hier is opnieuw strak pleisterwerk geleverd. Om alle vlakken mooi recht te kunnen zetten van zowel de dagkanten als de muren moeten we eerst hoekprofielen plaatsen. Eenmaal alles is afgewerkt, kunnen we de hoeken uitbreken en deze rond zetten. De hoekprofielen zijn verloren maar hebben ervoor gezorgd dat de vlakken mooi recht zijn. De ronde hoeken zorgen voor een veel warmer en zachter aanvoelen van de ruimte.

De douche hebben we hier afgewerkt met een donker terracotta Mortex, die aansluit op de betonnen vloer dit in een mooie ronding om voldoende contact te hebben met de beton en om de kerdi onder de mortex afwerking voldoende contactvlak te geven op de vloer.

 

Vakantiewoning WEI

We hebben 5cm XPS isolatie op de muren gekleefd met perlfix, waarna we deze hebben kunnen bepleisteren. Hier hebben we golvend maar glad gepleisterd. Er worden geen hoekprofielen gebruikt en de hoeken worden in 1 beweging rond gezet. Het afreien gebeurt met korte reien waardoor we meer leven in het pleisterwerk kunnen steken. Doordat het pleisterwerk op bepaalde plaatsen dikker staat dan op andere, droogt deze verschillend en is het moeilijker om ze af te werken. Er kunnen maar half zoveel m² muren en plafonds worden afgewerkt binnen dezelfde tijdspanne. Nadien moeten die glad gezet worden met korte en flexibele plamuurmessen omdat je anders te gemakkelijk krassen in het afgewerkte oppervlak trekt. Het glad zetten kan eigenlijk maar de volgende dag, omdat het pleisterwerk voldoende hard dient te zijn. Het glad zetten neemt dan ook veel meer tijd in beslag dan bij een effen muur.

Al het hout van het dakgebinte werd ingepakt zodat we mooi tussen de balken konden pleisteren zonder pleistersporen op het hout na te laten. Hiervoor wordt het aansluitvlak tussen pleister en hout eerst voorzien van een brede tape, daarna van een plakband met beschermfolie, die dan nog eens extra op het hout wordt bevestigd zodat deze niet naar beneden valt als er pleisterwerk op de folie komt tijdens de pleisterfase. Dit is een zeer arbeidsintensief proces maar enorm belangrijk.

Rond de deurkaders wordt er eveneens speciaal aandacht geschonken aan de breedte van de wand. De muren mogen dan golvend worden gepleisterd, als de breedte van de wand in de deuropening varieert, kan je er moeilijk op een mooie manier een deur in zetten.

In dit vakantielogies zullen we de douche uitwerken met Microtopping. Dit product is gelijkaardig met mortex maar rustiger qua tekening. Op termijn zullen we dit ook toepassen op de trappen in het atelier, waar het zal getest worden op z’n slijtvastheid!

Vakantiewoning STRO

In STRO zijn we gegaan voor golvend met hier en daar een imperfectie of oneffenheid. Het is niet evident om het gehalte aan oneffenheden stabiel te houden, dit komt met de ervaring.

In de badkamer zijn we gegaan voor een douche in Mortex in een uitgesproken oker. Het is een zalig product welke de vorm van de muren volgt en dus zeer dankbaar is als je met deze pleister techniek hebt gewerkt…

Om de naam Stro alle eer aan te doen hebben we 1 wand bezet met bruine leem met extra stro, deze werd nogmaals geaccentueerd door het gesponsd af te werken. Dit is een natuurzuivere Belgische leem. Dit alles is voorzien van een wapeningsnet in de eerste laag.

Vakantiewoning STEEN

Hier zijn we gegaan voor ruw pleisterwerk, korte rijlatten en er is niets meer glad gezet. In de vakantiewoning zijn er 3 variaties van ruw vast te stellen. De dakvlakken zijn gewoon ruw, de zone aan het raam achter de radiator is ruw met zeer veel oneffenheden en in de badkamer is het extreem ruw. Na de pleisterfase kan dit zeer verrassend zijn, maar eenmaal geschilderd geeft dit een zeer rustgevend effect. Je kan niet zoeken naar fouten, aangezien de imperfectie deze stijl juist siert!

De douche in de badkamer hebben we afgewerkt met mortex, ook de vloergoot hebben we achteraf voorzien van een mortexlaag. Dit ook op een ronde muur. De douchenis hebben we uit de muur laten komen en ook afgewerkt met mortex, door deze vloeiende bewegingen heb je in die zones kans op iets meer tekening. Geniet ervan!

Lobby

Hier is kalkhennep isolatie rond de leemgïte geplaatst, welke we hebben afgewerkt met bruine leem. De bruine leem werd glad afgepolierd. Leem kan je nooit zo glad zetten als pleisterwerk, er blijft een iets ruwere korrel naar voor komen. Als deze nog te veel zou verzanden kan deze nogmaals worden gesponsd.

Verder hebben we een cementageplint aangebracht met compactuna en een stuk met Sika latex, bij wijze van test. Boven de plint werden de muren afgewerkt met knauf diamant. Een zeer harde pleister, welke kan aangekleurd worden in de massa. De hoeveelheid pigment is wel steeds een zoeken…

Zin in een bezoek of een verblijf? Check www.eyndevelde.be.